Въпроси и отговори

Как и кога става записването за събитие или фотосесия?

Можете да си запишете час само писмено чрез e-mail или съобщение в страницата ми във фейсбук. Естествено можем да се чуем преди това по телефона, но често съм в движение или на снимки и в такава ситуация мога да пропусна да Ви запиша в графика си. За да сте сигурни, че ще получа съобщението Ви, моля, не използвайте личния ми профил! Можете да считате, че имате записан час едва след като и аз съм го потвърдила! Имайте предвид, че обикновено записването върви с няколко седмици напред и е много възможно да не съм свободна на желаната от Вас дата. Ако желаете точно аз да заснема Вашето събитие или фотосесия – предвидете го от рано 🙂

Как да се подготвим за фотосесията?

След като сте записали Вашата сесия ще проведем разговор, чрез който да добия представа какъв тип снимки харесвате, какво би било подходящо спрямо възрастта на детето и големината на семейството Ви. Ще Ви препоръчам подходящи дрехи и място за срещата ни. Ако сте бременна ще Ви предложа подходящи дрехи за снимките.
Един-два дни преди Вашия час е нужно да ми потвърдите, че няма промени. Имайте предвид, че в случай, че пожелаете да отмените сесията си той може да бъде презаписан едва при следваща свободна възможност.
В случай, че имате записан час за сесия с подарен ваучер и се откажете от него в срок, по-кратък от 2 дни, ваучерът се счита за използван!
Промени в мястото на снимане в последния момент можем да правим само ако графикът ми го позволява и за сметка на времето за снимки.

Мога ли да закупя ваучер?

Да, предлагам подаръчни ваучери, като те могат да бъдат с визия по Ваш избор. На тях се указва само вида на фотосесията и включват мои координати. Получателят може да се свърже с мен, за да уточним подробностите. Ваучерите можете да получите в електронен вид или по куриер.
Моля да обясните на получателят на ваучера начинът ми на работа, записване и обработка, както и да му обърнете внимание на срока на валидност. Наблягам на това, защото често получателите на фотосесия подарък имат опит с други фотографи и се опитват да ми наложат чужди методи на работа, като например да изискват всички снимки, прекалена обработка или стил, който аз не използвам. Ваучерите имат срок на валидност 6 месеца Смятам, че това е достатъчно дълъг период, за да може получателят да се възползва от своя подарък и след изтичане на срока му той става невалиден, освен ако не се спазят условията по-долу. Понякога ваучерите се издават за определен вид сесия – ако получателят не успее да се включи в дадена кампания, ваучерът автоматично важи за стандартна семейна сесия като броят кадри се преизчислява спрямо заплатената сума.

Ако ваучерът предстои да изтече можете да се свържете с мен и да го удължите, като заплатите такса удължаване 20 лв. на месец. Не се прилага при вече изтекли ваучери!

След изтичане на първоначалния срок на ваучера, съществува възможност той да важи за по-малко кадри, ако междувременно са настъпили промени в ценоразписа ми. Тогава заплатената от купувача стойност се преизчислява според актуалните цени и при записване на сесията ще бъдете информирани колко кадъра включва.

Как протича фотосесията?

Продължителността на сесията зависи от нейния вид, най-често са между 30 минути и час и половина, ако е само на 1 локация. Тук се включва и времето за преобличане и придвижване. Според настроението на моделите (Вие, децата) могат да се сменят 3-4 визии и декора, както и продължителността да варира.
При предварителното планиране на сесията е хубаво да уточним ако имате някакви конкретни задания, за да съм подготвена за тяхната реализация. Ако сесията е детска или семейна е хубаво да съм запозната със специфични особености на детето, на които трябва да обърна внимание (не обича да го докосват, страхува се от непознати, не обича да се преоблича и т.н.). Всичко това ще улесни моя контакт с него и ще направи сесията приятно преживяване за цялото семейство.

Кога да дойдем за фотосесия?

Моля, елате в точния час или +/- 5 минути! Това е важно, защото:
– ако дойдете по-рано ще разсейвате детенцето, което снимам преди Вас или ще се наложи да ме изчакате да пристигна, а в това време детето Ви може да се изнерви или измори;
– ако закъснеете това намалява ефективното време за снимки от Вашата сесия, защото често графикът ми е плътно разграфен и не е възможно да правя промени в последния момент и да ощетявам семейството след Вас.

При закъснение повече от 30 минути сесията се отменя и можете да я презапишете за следващ възможен момент, но не нося отговорност дали графикът ми ще бъде удобен за Вас.

С кого да дойдем на сесия?

Най-добре е да присъстват само членовете на семейството – майка, баща и деца. Наличието на повече хора внася смут както в малките, чието внимание все пак трябва да привлека аз, така и в мен самата, защото затруднява моето позициониране и контакт с моделите. Предвид противоепидемичните мерки, които действат в страната, в студиото не приемам баби и дядовци. Ако желаете да си направите сесия с тях е хубаво да запишем час на открито. Ако желаете да си направите общи снимки с друго семейство – моля запишете си два последователни часа.

Всяка сесия важи за едно семейство.

Колко снимки ще получа и защо не мога да си взема всички?

Получавате предварително уговореният брой снимки! Всеки допълнителен кадър се заплаща. Много хора не си дават сметка колко работа има след самото заснемане на сесията. Следва много дълъг и понякога труден процес на подбор на най-добрите снимки и тяхната обработка. Обикновено избягвам сериозната намеса с Photoshop, но всеки кадър има нужда от корекции и настройки. Затова не предоставям необработените кадри. От мен ще получите изцяло завършен продукт, който аз харесвам и бих искала да ме представи в пространството. Ако държите да имате всички кадри можете да се възползвате от новия пакет за целта. Той е на цена 800 лв. и ще получите всички технически добри кадри с базова обработка (като на събитие) и избраните снимки според пакета с по-детайлна обработка.

Кой избира снимките ми?

В рамките на 2 до 3 седмици след датата на сесията ще получите онлайн галерия с първоначалната селекция от снимки, в малък размер с мое лого. Тези снимки не могат да се свалят и разпространяват. От тях Вие ще можете да изберете кои снимки  да обработя според избрания пакет. Допълнителният брой снимки над пакета се заплаща. Избраните снимки получавате във висока резолюция без лого и в малък формат за интернет с мое лого. Ще съм благодарна ако в социалните мрежи разпространявате само снимките с указан автор. Освен смалени, те са допълнително обработени, за да не се разваля тяхното качество при смаляване, а също така защитава моите права. Срокът за обработка след направения избор е 10 работни дни.

След колко време ще получа снимките си?

Сесиите се обработват по хронологията на тяхното заснемане. Поради натоварения ми график това се случва в срок от 30 работни дни (до 3 седмици след сесията получавате галерия и 10 работни дни след избора си получавате готовите кадри). Сроковете важат за цялата сесия и не предоставям по един „спешен кадър“ или „само няколко снимки за роднините или за празниците“.

Ако искате да получите снимките си в по-кратък срок, можете да заплатите за експресна обработка, която оскъпява сесията с 50%. Това важи за основните пакет и допълнителните кадри. При експресна обработка получавате галерия за избот в първия работен ден след сесията си и 1 работен ден след като изберете кадрите си.
Задаването на въпроси по телефон или мейл „кога ще са ми готови снимките“ преди изтичане на обещания от мен срок водят единствено до загуба на ценно време за самата работа.

Мога ли да снимам с телефона си?

НЕ! Много родители са нетърпеливи и снимат детето си по време на фотосесията, но това не е позволено. Доверили сте се на мен да направя Вашата сесия – нека го направя добре! Колкото и модерен да е телефонът Ви, той няма да направи професионалните снимки, които сте платили и в моето студио снимам само аз.

Освен всичко останало, докато снимате детето с телефона си ми пречите да работя, да застана на правилното място, за да уловя светлината или да привлека вниманието на детето, защото то позира на Вас.

Публикуване в интернет

Във всички цени съм включила отстъпка в знак на благодарност, че сте съгласни да качвам снимки от Вашата сесия в своето портфолио и социални мрежи. Ако не желаете това да се случи, моля да ме информирате при записването на часа и заплащането на фотосесията! Пакетът с конфиденциалност оскъпява сесията с 50% . На място ще Ви бъде дадена за подпис декларация, че сте съгласни и информирани за условията, при които работя. При заснемане на специални лични проекти, за които съм Ви поканила за модел или сесии, спечелени в различни игри, получавате снимките с воден знак и ги показвам в различните медии, когато и както сметна за добре. При заснемане на лични проекти не важат описаните по-горе срокове, защото с приоритет са клиентите, които са заплатили сесиите си.