Въпроси и отговори

Как и кога става записването за събитие или фотосесия?

Можете да си запишете час само писмено чрез e-mail или съобщение в страницата ми във фейсбук. Естествено можем да се чуем преди това по телефона, но често съм в движение или на снимки и в такава ситуация мога да пропусна да Ви запиша в графика си. За да сте сигурни, че ще получа съобщението Ви, моля, не използвайте личния ми профил! Можете да считате, че имате записан час едва след като и аз съм го потвърдила! Имайте предвид, че обикновено записването върви с няколко седмици напред и е много възможно да не съм свободна на желаната от Вас дата. Ако желаете точно аз да заснема Вашето събитие или фотосесия – предвидете го от рано 🙂

Какво става след това?

След като сте записали Вашата сесия ще проведем разговор, чрез който да добия представа какъв тип снимки харесвате, какво би било подходящо спрямо възрастта на детето и големината на семейството Ви. Ще Ви препоръчам подходящи дрехи и място за срещата ни. Ако сте бременна ще Ви предложа подходящи дрехи за снимките.
Един-два дни преди Вашия час е нужно да ми потвърдите, че няма промени. Имайте предвид, че в случай, че пожелаете да отмените сесията си или пропуснете да дойдете – той може да бъде презаписан едва при следваща свободна възможност. В случай, че имате записан час за сесия с подарен ваучер и се откажете от него в срок, по-кратък от 1 седмица, ваучерът се счита за използван! Промени в мястото на снимане в последния момент можем да правим само ако графикът ми го позволява и за сметка на времето за снимки.

Мога ли да закупя ваучер?

Да, предлагам подаръчни ваучери, като те могат да бъдат с визия по Ваш избор. На тях се указва само вида на фотосесията и включват мои координати. Получателят може да се свърже с мен, за да уточним подробностите. Ваучерите можете да получите в електронен вид или по куриер.
Моля да обясните на получателят на ваучера начинът ми на работа, записване и обработка, както и да му обърнете внимание на срока на валидност. Обръщам внимание на това, защото често получателите на фотосесия подарък имат опит с други фотографи и се опитват да ми наложат чужди методи на работа. Предвид динамичната обстановка в момента всички ваучери се издават със срок на валидност 1 година. Смятам, че това е достатъчно дълъг период, за да може получателят да се възползва от своя подарък и след изтичане на срока му той става невалиден. Понякога ваучерите се издават за определен вид сесия – ако получателят не успее да се включи в дадена кампания, ваучерът автоматично важи за стандартна семейна сесия като броят кадри се преизчислява спрямо заплатената сума.

Как протича фотосесията?

Стандартната фотосесия е с продължителност между час и час и половина, ако е само на 1 локация. Тук се включва и времето за преобличане и придвижване. Ако сме се разбрали за комбинирана сесия – в студио и на открито, тогава разполагаме с малко повече време – 3 часа. Според настроението на моделите (Вие, децата) могат да се сменят 3-4 визии и декора.
При предварителното планиране на сесията е хубаво да уточним ако имате някакви конкретни задания, за да съм подготвена за тяхната реализация. Ако сесията е детска или семейна е хубаво да съм запозната ако детето има особености, на които трябва да обърна внимание (не обича да го докосват, страхува се от непознати, не обича да се преоблича и т.н.). Всичко това ще улесни моя контакт с него и ще направи сесията приятно преживяване за цялото семейство.

Кога да дойдем за фотосесия?

Моля, елате в точния час или +/- 5 минути! Това е важно, защото:
– ако дойдете по-рано ще разсейвате детенцето, което снимам преди Вас;
– ако дойдете по-късно ще трябва да приключим навреме, за да не нарушаваме графика и реално намаляваме ефективното време за снимки.

С кого да дойдем на сесия?

Най-добре е да присъстват само членовете на семейството – майка, баща и деца. Наличието на повече хора внася смут както в малките, чието внимание все пак трябва да привлека аз, така и в мен самата, защото затруднява моето позициониране и контакт с тях. Предвид противоепидемичните мерки, които действат в страната, в студиото не приемам баби и дядовци. Ако желаете да си направите сесия с тях е хубаво да запишем час на открито. Ако желаете да си направите общи снимки с друго семейство – моля запишете си два последователни часа.
Всяка сесия важи за едно семейство.

Колко снимки ще получа и защо не мога да си взема всички?

Получавате предварително уговореният брой снимки! Всеки допълнителен кадър се заплаща. Много хора не си дават сметка колко работа има след самото заснемане на сесията. Следва много дълъг и понякога труден процес на подбор на най-добрите снимки и тяхната обработка. Обикновено избягвам сериозната намеса с Photoshop, но всеки кадър има нужда от корекции и настройки. Затова не предоставям необработените кадри. От мен ще получите изцяло завършен продукт, който аз харесвам и бих искала да ме представи в пространството. Ако държите да имате всички кадри можете да се възползвате от новия пакет за целта. Той е на цена 600 лв. и ще получите всички технически добри кадри с базова обработка (като на събитие).

Кой избира снимките ми?

В рамките на 2 до 3 седмици след датата на сесията ще получите онлайн галерия с първоначалната селекция от снимки, в малък размер с мое лого. Тези снимки не могат да се свалят и разпространяват. От тях Вие ще можете да изберете кои снимки  да обработя според избрания вид сесия. Допълнителният брой снимки над пакета се заплаща. Избраните снимки получавате във висока резолюция без лого и в малък формат за интернет с мое лого. Ще съм благодарна ако в социалните мрежи разпространявате само снимките с указан автор. Освен смалени, те са допълнително обработени, за да не се разваля тяхното качество, а също така защитава моите права. Срокът за обработка след направения избор е 10 работни дни.

Защо се бавят толкова време снимките?

Сесиите се обработват по хронологията на тяхното заснемане. Поради натоварения ми график това се случва в срок от 1 месец (до 3 седмици след сесията получавате галерия и 10 работни дни след избора си получавате готовите кадри).

Ако искате да получите снимките си в по-кратък срок, можете да заплатите за експресна обработка +50%. Задаването на въпроси по телефон или мейл „кога ще са ми готови снимките“ преди изтичане на обещания от мен срок водят единствено до загуба на ценно време за самата работа.

Мога ли да снимам с телефона си?

НЕ! Много родители са нетърпеливи и снимат детето си по време на фотосесията, но това не е позволено. Доверили сте се на мен да направя Вашата сесия – нека го направя добре. Колкото и модерен да е телефонът Ви, той няма да направи професионалните снимки, които сте платили и в моето студио снимам само аз.

Публикуване в интернет

По свое усмотрение качвам снимки във Фейсбук и личната ми страница. Ако не желаете да показвам снимки на Вас и детето Ви, моля да ме информирате при записването на часа и заплащането на фотосесията! Таксата за конфиденциалност е 50% от стойността на сесията. На място ще Ви бъде дадена за подпис декларация, че сте съгласни и информирани за условията, при които работя. При заснемане на специални лични проекти и сесии, спечелени в различни игри, получавате снимките с воден знак и ги показвам в различните медии, когато и както сметна за добре.