Бебеносеща София

Проектът Бебеносеща София е естествено продължение на проекта Бебеносещ календар, който заедно със Станислава Славчева организираме и издаваме от 2018 г. с благотворителна кауза – да помагаме на децата в нужда!

Тази година реших да съчетая бебеносенето с представянето на красиви и емблематични места в София, които си заслужава да посетите.

За целта направих 16 фотосесии с различни родители и носилки, за да ви покажа колко красиви, разнообразни и удобни са те! Бебеносенето е изключително полезно за децата от най-ранна възраст и голямо улеснение за родителите. И без да съм консултант и експерт в областта (в България вече има много сертифицирани консултанти по бебеносене, които могат да ви бъдат в помощ и услуга), си поставям скромната цел да ви покажа магията му – топлата прегръдка, сладкия сън или любопитната разходка.

Благодаря на всички, които се включиха в проекта – модели, помощници и консултанти! Надявам се скоро да настанат по-добри времена и да можем да реализираме първоначалния замисъл – интерактивна изложба с най-добрите фотографии и консултации по бебеносене и кърмене!

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд Култура!

Започваме разходката с Весела Бабинова, Владимир Зомбори и малката Йоана около Народния театър „Иван Вазов“. Някак логично ни се стори, тъй като и двамата са млади и много талантливи актьори.

Сградата на театъра е построена между 1903 и 1907 г. по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер и е претърпяла няколко реконструкции, за да я видим в сегашния й вид, включително и след бомбандировките по време на Втората световна война. Последното преустройство е от 1975 г. , а художествено оформление е дело на художниците Дечко Узунов, Георги Чапкънов и Иван Кирков.

Театърът е едно от любимите места за срещи в центъра, градската градина около него е винаги пълна с хора, музика и неизменните масички за шах, любими на по-възрастните софиянци.

Владо носи дъщеричката си с Кая-тай, на българската марка Кая дизайн.


С още една млада българска актриса Евелин Костова и нейната новородена дъщеричка Ивайла продължаваме разходката по жълтите павета и стигаме до Храм паметника „Св. Александър Невски“. Това е храмът на българския патриарх и най-голямата действаща катедрала на Балканския полуостров. Александър Невски е руски светец и патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на Царя-Освободител. Построен е в периода 1882 – 1912 г. и е един от символите на града със своята прекрасна архитектура и позлатени кубета.

Евелин носи с тъкан слинг Lenny Lamb.


Съвсем наблизо се намира и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Това е най-стария културен институт на следосвобожденска България и най-голямата библиотека в страната с над 7,8 милиона библиотечни единици. Сградата, в която се помещава в момента е построена върху някогашния царски манеж и открита през 1953 г. Строителството е започнало през 1939 г., но е била разрушена по време на Втората световна война. В непосредствена близост се намира и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Сесията пред библиотеката направихме с Катерина Божкова и малкия Макси, които са нежно прегърнати в един прекрасен и много специален за мен слинг – глаголица от Luluna slings.


Връщаме се към централната част по бул. „Цар Освободител“, „застлан“ с жълти павета – още един символ на столицата, центъра и властта. Впечатление правят красивите сгради на Българската академия на науките, която е в тон с настилката в жълт цвят, някои посолства и неоренесансовата сграда на Централния военен клуб. Повечето сгради в този район са строени в началото на 20-ти век и са хармонично съчетани.

Станислава Славчева, с която заедно реализираме Бебеносещия календар, носи своя племеник Константин с хибридeн слинг Manduca и жилетка от LennyLamb.


Ако се върнем обратно към сърцето на София, „сгушен“ между БНБ, Народното събрание и Президентството, се намира Националния археологически институт с музей. Археологическият музей е най-старият в България, съществуващ официално от 1892 г. и се помещава в спасената от саморазрушаване някогашна Буюк (голямата) джамия от ХV век. Това е и третата най-стара запазена сграда в София. В музея се намират много находки и съкровища, открити по нашите земи от различни епохи.

И тук отново сме избрали слинг от Luluna slings със символът на безкрайността – не само в историята, но и в майчината любов! Модели бяха Марияна Кътева и Иво.


Срещу музея, скрита във вътрешния двор на Президентството, се намира най-старата сграда в София – Ротондата „Свети Георги“. Тя е построена през 4-ти век – време, когато по нашите земи са властвали римските императори Галерий и Константин Велики, и е част от археологически комплекс. Зад апсидата се намират част от някогашна римска улица със запазена канализация, основите на една голяма трикорабна базилика, вероятно обществена сграда и на по-малки сгради. Интересен факт е, че в нея са били съхранявани мощите на Св. Иван Рилски. Постройката е много красива и магична, а във вътрешността ѝ могат да се открият 5 пласта стенописи. Това е най-старата запазена сграда в града и е действащ храм.

На снимките са Деница Димчева и малкия Симеон, в красива ергономична раница от Aloe slings.


С Константина Живова и малката Каролин се разходихме и снимахме около Централния универсален магазин – ЦУМ. Някога символ на луксозното пазаруване и най-големият универсален магазин на Балканите, днес си остава знакова сграда в града, част от комплекса, наречен Ларго, включващ ЦУМ и Министерски съвет, бившия Партиен дом (днес Народно събрание) и Президентството с хотел Балкан. В последните години бяха направи много разкопки и реставрации на част от Историко-археологическия резерват „Сердика – Средец“, които разкриват богатата история на столицата и са прекрасен музей на открито. Вътрешният двор на Министески съвет е приятно място за почивка и хапване, далеч от шума.

Константина е с егрономична раница от Baby Tula.


Отправяме се към две от емблематичните търговски улици на София – Витошка и Граф Игнатиев. В началото на бул. „Витоша“ се издига впечатляващата сграда на Съдебната палата, с двата лъва, които гордо наблюдават града. По време на бомбандировките над София тя е била убежище, а от 1980 до 1998 г. в нея се помещава и Националния исторически музей. Витошка е пешеходна зона, изцяло забранена за превозни средства и по нея са разположени някои от най-скъпите магазини в София. Бул. „Граф Игнатиев“, или просто Графа, също е пешеходна зона, изпъстрена с китни магазинчета и места за хранене, минаваща покрай някои от най-популярните площади – „Гарибалди“, „Славейков“ и „Патриарх Евтимий“. По нея минават трамвайни линии и е любимо място за разходка, пазаруване и срещи на софиянци.

Любомира Петкова и сладкия Георги се носят с тъкан слинг Яро.


Продължаваме към друг символ на града и социализма – Националния дворец на културата или НДК. Сградата е построена като част от инициативите за отбелязване на 1300 години от създаването на България през 1981 г.
НДК е най-големият конгресен център в Югоизточна Европа, има 13 зали и се използва за културни прояви – концерти, изложения, изложби и други с над 300 събития годишно. Целият площад е красиво оформен с фонтани и цветя и е винаги оживен.

Разходката около НДК направихме с актьорите Златина и Симеон Гълъбови и техния сладур Велизар, удобно настанен в ергономична раница Madam GooGoo.


Приключваме разходката в центъра на града с прекрасните снимки на Мирослава Гюзелева и Миа, които направихме със специалното разрешение на Метрополитен в метростанция „Лъвов мост“. Емблематичният мост е построен през 1889 г. и свързва Централна гара и автогара с центъра на града, а четирите лъва символизират героизма на загиналите. Преди освобождението на това място са бесени престъпниците. Историята на „Шарен мост“, както се е казвал преди, е много богата и стара, но за това е писано и показвано много. Затова избрахме да снимаме под моста в един от символите на модерна София – метрото, което се развива и разширява в последните години. Хареса ни ретро атмосферата на метростанцията и я пресъздадохме в цялата визия на сесията.

Мира носи малката си принцеса с ергономична раница Aloe Slings.


Малко встрани от центъра също има какво да се разгледа. Директно с метрото се отправяме до крайната станция на линия 1. Там се намира Бизнес парк София – най-големият офис парк на Балканите и първият такъв в България. Комплексът има съвсем различен поглед към корпоративната среда, многофункционалност и осигурява приятна среда за разпускане. През седмицата е изпълнен със забързани работещи хора, а уикенда – с млади семейства, дошли да се полюбуват на фонтаните и костенурките в езерото. Снимките бяха реализирани с любезното съдействие на Бизнес парка.

Именно езерото ни мотивира да изберем тази раница с морски елементи от Aloe slings, a модели ни бяха Юлия Кулич и Дейвид.


Веднага над Бизнес парка се намира прекрасната местност Камбаните. Някога известна като Международна детска асамблея „Знаме на мира“ – фестивал на детското изкуство под егидата на Юнеско, организиран по инициатива на Людмила Живкова. Първата асамблея е официално открита в София на 16.08.1979 г. Едновременно с това е открит и комплекса „Камбаните” край София, който се свързва неразривно с идеята на асамблеята и с желанието на организаторите да превърнат света в едно по-красиво място за живеене. След смяната на режима паркът е оставен и занемарен, част от него се застроява, а през 1996 г. дори се прави опит за неговото разрушаване. След протести на гражданите обаче това решение е отменено и постепенно районът се облагородява. Сега е едно чудесно място за разходка и пикник, а децата искрено се забавляват да слушат звъна на 107-те камбани.

Разходихме се сред спомените с Виктория Терзийска, която именно тук е направила първите си стъпки на сцена, като участник в асамблея „Знаме на мира“.

Тя носи малката София в ергономична раница Limas


Следващата ни спирка в парк-музей Врана – един невероятен оазис в рамките на града. Името му идва от любовта на княз Фердинанд към птиците – обещал да нарече тогавашния чифлик на първата птица, която кацне на него. Паркът е разширяван и озеленяван поетапно, разпростира се на площ от 950 декара и е засаден с над 800 растителни вида. Паркът „Врана“ е бил предназначен за царското семейство като извънградска лятна резиденция, в него освен дворецът и ловната хижа има оранжерии, конюшни, красиви алпинеуми и спокойни алеи. Изграден по модел на западноевропейските пейзажни паркове, от него лъха аристократизъм и до днес това усещане е запазено. Идеално място за разходки и снимки по всяко време на годината!

С Петя Дикова, Илиян Любомиров и малките Александър и Илиян се разходихме в парк Врана малко преди настъпването на пролетта. Петя носи Илиян с еластичен слинг.


Следващата ни спирка е Ботаническата градина при БАН. Тя се намира на Околовръстния път на София, но не винаги е била тук. Преди 1962 г. е била в центъра в Княжеската градина (сегашното местоположение на Паметника на Съветската армия), а от 1998 г. е отворена за посетители. В Ботаническата градина на БАН се намира най-богатата на Балканите обществена сбирка растения. Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения. В нея можете да разгледате различни видове, донесени от целия свят. Лятото е чудесно място за разходка в полите на Витоша.

Биляна Танин носи малкия Давид с тъкан слинг Solnce с тематични растителни мотиви.


Националният исторически музей е създаден на 5.05.1973 г. Той е национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 паметници на културата, сред които златните тракийски съкровища, владетелски печати, богати колекции от съдове, нагръдни кръстове, накити, монети и въоръжение. В началото се е намирал в сградата на Съдебната палата, а през 2000 г. е преместен в Дом № 1 на Резиденция Бояна. Именно в тази сграда на 10.11.1989 г. се взима решението за сваляне на Тодор Живков от всички партийни и държавни постове и смяна на режима в България. Дом № 2 и вилите продължават да служат като правителствена резиденция. Около музея има прекрасен парк, водни каскади, лапидариум и редки видове растения. За мен беше голяма чест да снимам в тази зала и благодаря за съдействието на управата на музея!

Представяме ви го заедно с Десислава Карбанова и Теодор, които се носят с хибридна раница на LennyLamb.


За финал на разходката се отбиваме до Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“, известна със средновековните си стенописи. В нея се различават няколко строителни етапа: Х – ХІ в. е изградена малка кръстокуполна църква, през ХІІІ в. към западната фасада на старата църква е пристроен притвор, а над него – малък параклис, а в средата на ХІХ в. е достроено двуетажно преддверие. Боянската църква е уникална с многообразието, колоритното решение и дълбоката психологическа трактовка на образите. Паркът около църквата е устроен от княз Фердинанд, който засажда уникалните за България северноамерикански секвои и други редки видове.

Деси Цонева носи Бианка-Димана с ергономична раница Love&Carry.